“Viaţa naşte viaţă, energia naşte energie. Doar cheltuindu-te pe tine devii bogat.”
miercuri, 24 decembrie 2014
Scrisul si personalitatea (Grafologia)
Felul in care scriem ne spune multe despre personalitatea noastra; forma literelor, marimea lor, ritmul in care scriem, toate acestea formeaza un "tot" atunci cand e vorba de scris. Sa vedem care sunt aspectele de care se tin cont si categoriile fiecaruia:
1) Rapiditatea
Scrisul rapid (aproximativ 150 litere pe minut) - este caracterizat de unele litere care se unesc cu celelalte in miscari originale, spontane. Scrisul este inclinat spre dreapta, literele uneori nu sunt scrise in forma completa sau lipsesc litere la sfarsitul scrisului.
Aceste persoane sunt adaptabile si intelegatoare. Nu le place rutina, au nevoie permanent de schimbare si nu tin prea mult la traditii. Sunt dinamice, nerabdatoare si invata cu usurinta orice lucru.
Scrisul moderat (aproximativ 120 - 130 litere pe minut) - acest scris are litere in forma completa, bine definite, nu prezinta asimetrii.
Persoanele cu acest scris au un spirit de observatie foarte dezvoltat si reflexe bune. Le face placere sa se implice in ceea ce invata, au memorie buna si o judecata inteleapta. Sunt si firi prudente, echilibrate, dar au o capacitate redusa de a suporta ambiguitatea, schimbarile continue.
Scrisul lent (mai putin de 100 litere pe minut) - este caracterizat de o caligrafie riguroasa, semnele de punctuatie si bara literei "t" situate in locul unde trebuie.
Sunt persoane cu o activitate mentala linistita, prudente, cu un simt dezvoltat al masurii. Contemplative, le place sa stea in pozitii cat mai comode, sa se odihneasca mult. Nu le plac lucrurile imprevizibile.
2) Dimensiunea
Scrisul inalt - este caracterizat de literele care ies in evidenta prin inaltimea disproportionata in ceea ce priveste latimea.
Persoanele cu acest tip de scris sunt foarte orgolioase de ele insele si de pozitia sociala pe care o ocupa. Au o mare dorinta de a atinge pozitii inalte care sa le ofere un statut inalt si bunuri materiale pe masura. Sunt sensibile la opiniile altora. Pentru aceste persoane este foarte important felul in care cineva se prezinta in public, aspectul fizic.
Scrisul mediu - este tipul de scris care este mentinut cu regularitate la jumatatea inaltimii randului.
Persoanele cu scrisul mediu sunt linistite, nici lente nici nerabdatoare. Se descurca foarte bine ca organizatori, se adapteaza cu usurinta in fata dificultatilor si in activitati noi. Nu sunt usor de impresionat sau prea sensibili. Sunt perceputi de ceilalti ca fiind indiferenti. Fac fata cu brio rutinei, dar uneori le lipseste imaginatia.
Scrisul mic - este caracterizat de litere mici, cu bara literei "t" situata destul de jos si bucla literei "l" mai mica decat la restul categoriilor.
Acesti oameni au o mare necesitate de siguranta si comoditate materiala. Nu prea aspira la pozitii de putere. Le este dificil sa refuze cerintele celorlalti, sunt firi conformiste, dar nu prea econome (uneori pot avea cheltuieli exagerate).
3) Extensia
Scrisul restrans - este caracterizat de literele foarte apropiate.
Persoanele cu scris restrans isi reprima adesea sentimentele, le este dificil sa-si exteriorizeze emotiile. Intotdeauna se gandesc inainte de a face un lucru sau de a lua o decizie, sunt precauti si economi. Sunt mai timizi, retrasi si adesea sceptici.
Scrisul extins, amplu - este caracterizat de litere mai voluminoase care ocupa suficient spatiu pe randul respectiv.
Acesti oameni sunt extrovertiti, veseli si cu o mare incredere in fortele proprii. Sunt firi sincere, cu un comportament natural, constante in ganduri si sentimente, dar adesea previzibile.
4) Directia (pentru a se interpreta acest aspect, hartia pe care se scrie nu trebuie sa aiba randuri trasate)
Scrisul ascendent - este caracterizat de cuvintele care tind sa sfarseasca ascendent pe foaie.
In general reflecta persoane optimiste, ambitioase, cu spirit de initiativa. Firi intreprinzatoare, extrovertite, au incredere in faptul ca vor avea succes in orice incep. Au o sanatate buna in general. Sunt persoane sufletiste, dar impulsive, cu reactii agresive adesea.
Scrisul descendent - este caracterizat de cuvintele care tind sa se indrepte in josul paginii.
Acesti oameni nu sunt multumiti de ei insisi intr-un fel sau altul si, adesea nici de ceilalti. Nu au o vointa foarte puternica si se cam lasa cuprinsi de lene sau apatie. Partea buna este ca daca isi doresc ceva cu adevarat, lupta pana obtin ce-si doresc.
5) Punctuatia (acest aspect reprezinta reflexia comportamentului nostru in fata unei obligatii, indatoriri, responsabilitati)
Punctuatia omisa - Persoanele tind sa neglijeze sau sa-si uite indatoririle, sa uite detaliile. Nu sunt prea atente si pot fi destul de indolente. Luarea initiativei nu este punctul lor forte.
Punctuatia pusa la inaltime - Le place sa-si lase mintea "sa zboare", sa viseze si adesea isi fac iluzii. Nu sunt firi suficient de ferme si precise in treburile care trebuie sa le duca la indeplinire.
Punctuatia joasa/normala - Persoane realiste, logice, concrete. Sunt foarte atente la ceea ce intreprind si detin un bun spirit de observatie. De regula sunt perseverente, nu au probleme cu concentrarea.
Punctuatia distantata de cuvinte - Sunt firi nerabdatoare, care nu prea se gandesc mult inainte de a lua o decizie. Isi doresc sa-si atinga obiectivele cu rapiditate.
Punctuatia chiar la sfarsitul propozitiei - Sunt firi mai lente in actiuni, mai timide. Nu prea se pricep la improvizatie, dar se gandesc foarte bine inainte de a lua o hotarare.
6) Presiunea
Presiunea puternica - atunci cand scrisul este apasat.
Sunt firi dinamice, atat fizic cat si psihic si au nevoia de a fi implicate in permanenta in diverse activitati. Sunt ferme si increzatoare in ele insele si se fac remarcate cu usurinta. Tind sa vorbeasca puternic si sa-i intrerupa pe ceilalti cand vorbesc. Sunt mai mult instinctive decat rationale.
Presiunea suava, lejera
Acest scris este al persoanelor care-si pun energia in interese spirituale. Sunt mai timide, introvertite si nu le face placere sa ia decizii spontane, imediate.
Presiunea normala - scrisul nu este la fel de puternic ca cel din prima categorie, dar are un nivel de presiune mai ridicat decat cel din a doua categorie.
Acesti oameni detin un dinamism normal, care le permite sa atinga un nivel bun de randament si productivitate. Reusesc sa-si regenereze energia cu usurinta.
7) Literele de la "a" la "z" (cu exceptia literelor "m" si "d") - indica gradul de sinceritate, disimularea, rezerva.
Literele care se deschid - cand raman deschise, iar liniile literelor nu sunt bine definite.
De exemplu, cerculetul literei "a" ramane deschis, linia de jos a literei "z" este prea scurta etc.
Acest scris denota indiscretie, persoanelor le este dificil sa taca, nu prea pot sa pastreze secrete. Nu sunt prea rezervate si sunt destul de impulsive.
Literele inchise
Aceste persoane sunt rezervate datorita faptului ca gandesc inainte de a face sau spune ceva. Intelepte, pot pastra secrete si in general sunt de incredere.
8) Literele reprezentative
- "m" - aceasta litera semnifica comparatia intre persoana, mediul ei familial si ambianta sociala.
Trei arcuiri echilibrate - cele trei arcuiri ale literei au o inaltime similara, echilibrata.
Aceste persoane au o doza considerabila de incredere in fortele proprii, sunt dezinvolte si au mereu nevoie de siguranta. Cauta mereu sa paseasca pe "teren sigur".
Primul arc mai ridicat decat restul - aici intra si litera "M"
Persoanele se pun mai intai pe ele insele pe primul plan. Sunt orgolioase, dar nu in exces si au o atitudine pozitiva in privinta vietii in general. Daca primul arc este mult prea ridicat, atunci caracteristicile mentionate pot fi exagerate, duse la extrem.
Al doilea arc mai inalt - cand arcul mijlociu al literei este mai inalt decat primul si al treilea.
Acesti oameni dau o importanta ridicata mediului familial si sunt foarte mandrii de familia lor. In general este vorba de familii foarte unite, cu o legatura afectiva extrem de mare.
Al treilea arc mai inalt decat primele doua - aici intra si litera "M"
Simbolizeaza cum se simte persoana fata de statutul ei social, al triumfului. Cu cat este mai inalt, cu atat se simte mai important decat cei din jur.
- "d" - aceasta litera este reflexia fanteziei, creativitatii, originalitatii in ganduri/idei.
Litera normala - armonioasa la vedere.
Pur si simplu este vorba de o persoana cu o fantezie moderata, normala, cu un idealism moderat. Creativa, dar fara sa exceleze.
Cu bucla - litera prezinta o bucla asemanatoare cu cea a literei "l" in locul liniei simple.
Reprezinta exuberanta, fantezie ridicata si o mare doza de idealism. Denota si inclinatie spre filozofie.
Litera "d" despartita - cand cerculetul este separat de linie.
Semnifica un dezacord interior intre sentiment si emotie, intre ganduri si logica. Tind sa separe viata afectiva de latura spirituala.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu