marți, 9 decembrie 2014

Adevarata stiinta a cresterii si tonifierii musculaturii



In cartea sa Thinner Leaner Stronger, autorul Michael Matthews ne vorbeste despre cele 4 legi existente ale cresterii si tonifierii corecte a musculaturii. Aceste legi sunt valabile atat pentru femei cat si pentru barbati.

1. Muschii cresc doar daca sunt fortati sa o faca
Atunci cand depunem efort ridicand greutati sau mergand la antrenamente, se produc mici ruperi in fibrele muschilor, pe care corpul le repara adaptand muschii sa faca fata mult mai bine stimulilor care cauzeaza "dauna". Acesta este procesul prin care muschii cresc. Daca un antrenament cauzeaza prea putine ruperi in fibre, atunci muschiul va creste foarte putin deoarece corpul realizeaza ca nu e nevoie sa creasca pentru a face fata din nou din moment ce stimulul este minor. Iar daca un antrenament cauzeaza prea multe ruperi in fibrele muschilor, atunci corpul va esua sa repare muschii in totalitate, iar cresterea va fi deficitara. Pentru o crestere optima a muschiului este esential sa facem sport cu moderatie, sa ne odihnim suficient si sa ne hranim inainte si dupa antrenamente.
2. Muschii cresc datorita suprasolicitarii, nu a extenuarii
Acea senzatie de ardere musculara pe care o simtim atunci cand facem sport nu este un indicator al unui antrenament optim. Arderea pe care o simtim este doar o infuzie de acid lactic in muschi, lucru petrecut datorita faptului ca muschiul "topeste" rezervele de energie. Suprasolicitarea face ca muschiul sa creasca - acesta este motivul lor clar de a creste. Este indicat sa facem antrenamente scurte, intense, cu mici pauze intre ele. Acesta este modul optim prin care muschii cresc armonios si ne conturam silueta, fara a ne extenua corpul cu antrenamente lungi. Mitul ca trebuie sa ne schimbam rutina exercitiilor pentru a obtine rezultate mai bune, a fost risipit. Putem obtine aceleasi rezultate si daca urmam o rutina de anumite exercitii, atata timp cat nu ne fortam prea mult, ne odihnim suficient si ne hranim corect.
3. Muschii cresc in afara salii de fitness
Se stie ca muschii se dezvolta in perioada de recuperare, de odihna. Atunci cand ne suprasolicitam muschii, corpul trebuie sa se adapteze pentru a depasi urmatoarele suprasolicitari, iar pentru ca acest lucru sa se intample, are nevoie de suficienta odihna. Hormonul de crestere este produs in timpul somnului, ceea ce inseamna ca durata si calitatea somnului este cruciala.
4. Muschii cresc doar daca sunt hraniti cum trebuie
Ca si somnul, nutritia este cruciala. Trebuie sa ii oferim corpului ceea ce are nevoie pentru a ne dezvolta muschii. Este indicat sa mancam fructe inainte de antrenamente (deoarece ne dau energie), iar dupa, alimente ce contin proteine. Semintele crude de dovleac sau de floarea soarelui sunt si ele extrem de benefice.

Cam asta este (mai pe scurt) tot ce trebuie sa stim si de ce anume sa tinem cont pentru a obtine rezultate foarte satisfacatoare atunci cand facem sport. Sa va fie cu folos!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu