luni, 27 octombrie 2014

Terapia Prin Culoare (Cromoterapia)


Cercetarile arata faptul ca oamenii isi formeaza pareri ce pornesc din subconstient in legatura cu ceilalti, cu mediul inconjurator, cu un produs sau cu anumite lucruri, in limita a aproximativ 90 de secunde de la vizualizarea initiala. Procentual, intre 60 - 90% din acea evaluare e bazata numai pe culoare.
Culoarea este un instrument puternic care poate stimula reactiile emotionale pozitive si care initiaza conditii pentru recuperare in caz de boala. Ele stimuleaza sistemul nervos si ne pot influenta starile, pot provoca reactii. Drept consecinta, folosirea culorilor poate face mediul inconjurator apropiat, sa devina un spatiu mai linistitor si mai putin producator de anxietate. Cunoscand semnificatiile culorilor si impactul pe care-l au asupra emotiilor noastre, ne furnizam baza pentru a ne ajuta de felul in care pot fi folosite pentru a ne imbunatatii ambianta si puterea de vindecare.
Semnificatiile si efectele culorilor asupra emotiilor si vindecarii sunt urmatoarele:
1. Culorile neutre deschise
Albul ne da sentimentul de puritate si neutralitate; indica noi inceputuri, claritate mentala. Mai semnifica si purificare. Griul deschis poate avea efect linistitor si tempereaza culorile cu o rezonanta mai puternica.
2. Negrul
Negrul da sentimentul de autoritate si poate evoca si sentimentul de mister sau tristete. Cultural, este considerat a fi un simbol al sofisticarii.
3. Culorile pamantii deschise si inchise
Toate tonurile pamantii calde, cum sunt griurile, bejurile, marourile ne motiveaza si ne induc sentimentul de stabilitate. Sunt culori familiare si blande. Tonurile inchise au acelasi efect doar ca ne face sa devenim sau sa ne simtim mai autoritari.
4. Galbenul
Culoarea galbena stimuleaza intelectul si ne face sa fim alerti, constienti. Reflecta multa lumina si de aceea poate fi obositoare pentru ochi, asemenea albului si de aceea trebuie folosita cu moderatie. Este o culoare calda, care ridica tonusul si ne da sentimentul de optimism. In corpul uman, galbenul este asociat cu pieptul si plamanii. S-a dovedit ca cei care sufera de astm sau de alte probleme respiratorii, reactioneaza favorabil la aceasta culoare.
5. Portocaliul
Aceasta culoare este asociata cu bucuria. Radiaza caldura si are un efect tonic care este asemanator cu vitamina C. In corpul uman este asociata cu sistemul nervos si circulatia sanguina. Este dovedit ca are efect de a mari aportul de oxigen creierului.
6. Rosul
Rosul este o culoare energizanta, care capteaza atentia si ne face sa ne simtim mai dinamici. Aceasta culoare produce adrenalina si mareste presiunea sangelui. In corpul uman, culoarea rosie este asociata cu coloana vertebrala si cu abilitatile de conducere.
7. Rozul
Aceasta culoare este blanda si calda, tipic feminina. Asociata cu afectiunea, este culoarea tandretii, a protectivitatii si a compasiunii. Emana optimism, bucurie si daca este o nuanta mai vie, luminoasa de roz, poate stimula energia si uneori poate raspunde ca si rosul. S-a dovedit ca atunci cand este folosita in diferite organizatii institutionale, reduce cu eficienta comportamentul haotic, necorespunzator.
8. Indigoul/Violetul
Aceasta culoare este conectata cu creativitatea si spiritualitatea. Aceasta culoare ajuta in dezvoltarea perceptiilor, intuitiei si sprijina activitatea nonverbala. In corpul uman corespunde cu activitatea cerebrala si sistemul nervos. Cultural, aceasta culoare este asociata cu regalitatea.
9. Verdele
Este singura culoare care atunci cand e perceputa de ochii nostrii, creierul nu o ajusteaza. Verdele este linistitor, vindecator si este asociat cu echilibrul, armonia si regenerarea. Deoarece este culoarea naturii, diminueaza stresul cu usurinta. In corpul uman, verdele corespunde plamanilor, inimii si sistemului circulator.
10. Turcoazul
Aceasta combinatie de albastru si verde este vibranta si revigoranta. Este potrivita in special sanatatii deoarece aminteste de ambianta relaxanta a apelor pure, proaspete. Este prezenta adesea in spa-uri datorita faptului ca diminueaza stresul.
11. Albastrul
Albastrul intotdeauna a fost asociat cu calmul. Este dovedit ca scade presiunea sangelui si ajuta la respiratia profunda in timp ce relaxeaza muschii si mintea. Este si culoarea comunicarii. In corpul uman se coreleaza cu ochii, urechile si nasul si amelioreaza simturile acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu