miercuri, 22 octombrie 2014

Cum sa ne echilibram viata



Mai intai de toate, sa vedem care sunt cele 9 nevoi si etapele de dezvoltare:

1. De la nastere la 7 ani. "Urmeaza liderul"
Nevoie: protectie, dependenta, vulnerabilitate
2. De la 7 la 14 ani. "Urmeaza regulile"
Nevoie: distractie, prietenie, interdependenta
3. De la 14 la 21 ani. "Urmeaza-ti ratiunea"
Nevoie: realizare, incredere in sine, independenta
4. De la 21 la 28 ani. "Urmeaza-ti inima"
Nevoie: dragoste, experienta, autonomie
5. De la 28 la 35 ani. "Urmeaza-ti constiinta"
Nevoie: intimitate, comunicare, generozitate
6. De la 35 la 42 ani. "Urmeaza-ti atributiile"
Nevoie: responsabilitate, raspundere, angajament
7. De la 42 la 49 ani. "Urmeaza-ti visele"
Nevoie: contributie, creativitate, functie
8. De la 49 la 56 ani. "Urmeaza-ti puterea spirituala superioara"
Nevoie: spiritualitate, vindecare, echilibru
9. De la 56 de ani incolo. "Urmeaza-ti destinul"
Nevoie: a fi, implinire, progres


Echilibrarea diverselor noastre nevoi este esentiala in viata.
Alimentarea nevoilor noastre desfasurate poate fi vizualizata cu usurinta prin a ne imagina pe noi insine drept niste interpreti care rasucesc si echilibreaza 9 farfurii la 9 antipozi. Porniti prin a rasuci prima farfurie la primul antipod; atata timp cat farfuria se rasuceste, sta echilibrata. Daca nu e pastrata rasucindu-se, va incepe sa se clatine si curand va cadea. De indata ce o farfurie se rasuceste, va necesita mult mai putin timp de a fi mentinuta in echilibru. Dupa ce prima se invarte, atunci trecem la urmatoarea. Inainte sa incepem sa o invartim pe a treia, curand va trebui sa o reinvartim pe prima, pentru a o pastra rasucindu-se si in echilibru. Apoi suntem pregatiti sa trecem la a treia. Dupa ce o rasucim, trebuie sa ne intoarcem rapid si sa le reinvartim pe prima si pe a doua. In acest fel, intr-un final vom avea 9 farfurii invartindu-se.
Pentru a mentine acest echilibru, trebuie sa continuam prin a ne misca inainte-inapoi printre ele.
Acest act de echilibrare este provocarea careia toti trebuie sa-i facem fata. Mentinandu-le pe toate invartindu-se, ne inzestram cu procesul fundamental de a crea minuni practice, concrete, in relatiile si in sanatatea noastra.
Desi fiecare are aceleasi 9 farfurii, trebuie sa fim constienti ca fiecare persoana este unica si are farfurii de marimi diferite. O persoana poate solicita mai multa dragoste si intimitate, in timp ce alta poate avea nevoie de mai multa distractie. Combinatiile si posibilitatile sunt nenumarate. Pentru ca fiecare sa experimenteze succesul si implinirea in viata, nu exista niciodata doar un raspuns sau o solutie. Constientizarea diverselor noastre nevoi prezinta o harta ampla pentru a ne ajuta sa descoperim ceea ce este mai bun pentru noi insine.
Intelegerea naturii adevaratelor noastre nevoi nu este mereu deschisa si evidenta. Multe persoane au avut experienta de a dori, de a tanji dupa ceva anume, ca apoi, dupa ce au obtinut, au descoperit/au simtit ca era insuficient sau ca nu aveau nevoie de acel lucru. Adesea credem ca stim ce este bine pentru noi, dar apoi constatam ca nu suntem satisfacuti si fericiti.
De exemplu, mancarea este o nevoie valida, dar daca nu ne implinim celelalte nevoi, am putea incepe sa depindem de mancare pentru a ne satisface pofta mai mult decat avem nevoie cu adevarat. In acest caz, putem simti nevoia compulsiva de a ne supra alimenta.
De foarte multe ori suferim in viata deoarece tindem doar spre o nevoie, nu si spre restul. Este dificil sa oprim o dorinta nesanatoasa daca nu suntem constienti de ceea ce avem nevoie cu adevarat, dar aceeasi sarcina dificila poate deveni miraculos de simpla atunci cand realizam cu claritate in mintea noastra ca ceea ce vrem nu este bun pentru noi si apoi, tot cu aceeasi claritate, sa stim de ce anume avem nevoie cu adevarat.
Exista 4 semne evidente care ne arata ca noi cautam in directia gresita ceea ce avem nevoie.
1. Suntem stresati mental, ne simtim goi pe dinauntru, presionati, plictisiti, disperati, coplesiti, nervosi, nelinistiti.
2. Suntem suparati emotional, simtim tristete, teama, regrete, frustrare, dezamagire, griji, furie, panica.
3. Suntem blocati din a simti pace, bucurie, incredere, dragoste, rabdare, optimism, implinire, inspiratie, curaj, inocenta. Aceste calitati ale adevaratului nostru sine interior sunt adesea blocate cand infruntam si dam frau resentimentelor, depresiei, confuziei, indiferentei, indeciziei, anxietatii, autocompatimirii.
4. Cand suntem bolnavi, experimentam durere cronica, oboseala cronica.
Trebuie sa realizam ca avem nevoie sa ne schimbam concentrarea atentiei catre ceea ce avem nevoie cu adevarat.
Oricand cerem mai mult decat putem obtine, ne desconsideram de obicei celelalte nevoi.
Intotdeauna trebuie sa tinem cont de faptul ca fiecare poseda grade diferite ale fiecarei nevoi din cele 9. O persoana poate avea o nevoie substantiala de afectiune neconditionata si intimitate, dar o nevoie mai mica pentru munca si realizari. Alta persoana poate avea o nevoie mai mare pentru spiritualitate si o nevoie mai mica pentru intimitate. In acest fel, fiecare are diferite grade ale fiecarei nevoi. Hranindu-ne o nevoie mai intens si alta mai putin, vom fi mai impliniti.
Desi simplu, acest concept poate fi interpretat gresit cu usurinta. Oamenii care au probleme implinindu-si o nevoie particulara sau care se simt neputinciosi in a obtine ceea ce au nevoie, cauta sprijin in directii gresite. Ei cred in mod eronat ca mai mult de o nevoie ii vor face mai fericiti, cand ceea ce au nevoie cu adevarat este altceva. Promisiunea ca "mai mult e mai bine" este o mare iluzie. Cautand mai mult din ceea ce nu ai nevoie cu adevarat, este cauza-radacina a tuturor nefericirilor. Daca vom cauta ceea ce avem nevoie cu adevarat, devenim fericiti, in acest minunat proces.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu