marți, 30 iunie 2015

Topul unor metale din toata lumea


In caz ca v-ati intrebat vreodata care este topul unor metale si care este costul lor, am intocmit o lista cu acestea -> :D (preturile per gram sunt valabile pentru metalele in stare pura, nefiind combinate cu alte elemente)

11- Argintul - Este un metal maleabil si are cea mai mare conductibilitate electrica din toate metalele din lume. Pretul sau este de aproximativ 2 USD/gram.
10- Indiul - Acesta este mai putin cunoscut decat alte metale. Este asemanator cu argintul la aspect si este la fel de maleabil. Uneori se foloseste pentru producerea oglinzilor si costa aproximativ 10 USD/gramul.
9- Reniul - Un metal lucios si dens care este foarte rezistent la rugina, dar care se intuneca usor cand e in contact cu umezeala. Este folosit drept material pentru contactul electric si este unul din metalele care se folosesc in fabricarea motoarelor cu reactie. Costul sau este de aproximativ 18 USD/gram.
8- Iridiul - Este un metal dur, destul de rar si este cel mai rezistent din toata lumea impotriva ruginirii. Ca aspect este asemanator cu platina. Impreuna cu osmiul formeaza un aliaj din care se fabrica busolele de exemplu. Costul sau este de aproximativ 43 USD/gram.
7- Paladiul - Si acesta este un metal destul de rar. Este folosit in stomatologie, pentru fabricarea instrumentelor chirurgicale si in fabricarea ceasurilor. Costul sau este de aproximativ 45 USD/gram.
6- Aurul - Este un metal foarte popular in producerea bijuteriilor si nu numai. Este si cel mai maleabil dintre toate elementele. Pretul sau este de aproximativ 55 USD/gram.
5- Osmiul - Este lucios si destul de fragil, dar si cel mai dens dintre toate metalele din lume. Acesta in combinatie cu platina formeaza un aliaj din care se produc stimulatoare cardiace. Costul sau este de circa 78 USD/gram.
4- Platina - Este un metal foarte lucios si moale, foarte folosit in fabricarea bijuteriilor, decoratiunilor si in stomatologie. Costul sau este in jur de 120 USD/gram.
3- Rodiul - Destul de rar si de o rezistenta extraordinara impotriva ruginirii. Este folosit in fabricarea bijuteriilor si deseori ca agent antirugina atunci cand se lucreaza cu platina. Costul sau este de circa 130 USD/gram.
2- Americiul - Face parte din metalele radioactive. Acesta, printre alte lucruri este folosit si in producerea detectorilor de fum. Costul sau este de aproximativ 1400 USD/gram.
1- Plutoniul - Este un metal argintiu care se intuneca in contact cu aerul si ii da o tenta usor galbuie. Faca parte din metalele radioactive, dar este si foarte toxic. Acesta este folosit pentru nave spatiale, rachete, arme nucleare. Costul sau este in jur de 3500 - 4000 USD/gram.

Foto

luni, 22 iunie 2015

Creierul, potential nelimitat


Puterea si potentialul mintii umane sunt enorme; indiferent daca suntem mai pasivi sau mai activi ea ramane aceeasi, un potential infinit.
Sa vedem cateva lucruri uluitoare si absolut fascinante, dar probabil destul de putin stiute:
1- De ce unii oameni reusesc sa devina experti intr-un anumit domeniu si altii nu? Deoarece ei au un anumit set de neuroni potrivit la momentul potrivit. Aceasta este explicatia data de oamenii de stiinta. Vestea buna este ca oricine poate gasi setul potrivit la momentul potrivit, trebuie doar sa isi doreasca cu toata fiinta :D
2- Un alt fapt referitor la creier ar fi ca exista mai multe conexiuni intre neuronii acestuia decat numarul stelelor din Univers.
3- Fiecare dintre noi percepem realitatea in functie de cunostintele si experientele acumulate (si intrebarea este "care e de fapt Realitatea?")
4- Vointa este si ea strans legata de creier si de puterea mentala. Ea este de fapt abilitatea de a creea noi conexiuni intre neuroni. De exemplu atunci cand ne dorim un lucru cautam mereu posibilitati pentru a-l obtine, fie constient sau subconstient.
5- Calitatea unei conexiuni intre neuroni se mareste odata cu frecventa ei, adica daca va obisnuiti sa ganditi si sa actionati negativ, aceste lucruri devin in scurt timp un mod de viata. Repetand tot ce e negativ, conductibilitatea conexiunii capata putere si nu mai necesita efort pentru a face ca neuronul sa produca altfel de energie. Asa ni se impregneaza in minte de fapt gandirea negativa. Analizati-va gandurile, actiunile si folositi-va puterea mintii pentru a va aduce tot ce e mai bun. Potentialul este infinit
6- Oamenii de stiinta spun ca o persoana are in jur de 70 000 ganduri intr-o singura zi si ca nu ne putem concentra la maximum pe un subiect sau pe o activitate mai mult de 90 minute. Dupa acest timp, creierul are nevoia vitala de pauza, fie ea si de 10 minute
7- De fiecare data cand clipim, creierul tine lucrurile luminate. Acest lucru se intampla cam de 20 000 ori/zi
8- O mica portiune din creier, numita amigdala, este responsabila de abilitatea pe care o avem de a citi expresiile faciale ale celorlalti si ne transmite indicii despre ceea ce simt
9- Sistemul nervos nu poate face diferenta intre realitate si imaginatie si ne va face sa reactionam chiar daca doar ne imaginam anumite lucruri. Asa producem si atragem ceea ce ne dorim sau nu
10- Doar o mica parte cat un fir de nisip are 100 000 neuroni si 1 miliard de sinapse, toate acestea "comunicand" intre ele
Toate aceste lucruri ne arata cat de complex, fascinant si de-a dreptul minunat este creierul; si tot ce trebuie sa facem este sa ne hidratam, sa dormim suficient si sa facem mici pauze atunci cand avem activitati intelectuale. Sa ne pretuim si sa cultivam numai ganduri frumoase :)

vineri, 19 iunie 2015

Cum sa scapam de depresie in 3 pasi


Fiecare dintre noi avem momente (din diverse motive) in care ne cuprinde tristetea, dezamagirea sau depresia; e normal, face parte din viata. La un moment dat cineva ne supara, nu ne iese cum trebuie un plan, ne certam cu o persoana iubita si multe altele.
Pentru ca tristetea, ura sau alte sentimente negative sa nu-si faca loc unde nu trebuie, primul pas care trebuie sa il facem este sa ne descarcam emotional, sa scoatem la suprafata ceea ce avem pe suflet (in plus e dovedit stiintific ca cei care aleg sa se "descarce" sunt mai sanatosi si fericiti decat cei care prefera sa isi reprime starile mereu). Asadar, fie ca sunati un/o prieten(a), o ruda sau ca vorbiti cu voi insiva in fata oglinzii, Descarcati-va!
Daca alegeti sa reprimati si sa "inghititi" in voi toate emotiile, starile, nu reusiti sa faceti altceva decat sa creeati si mai mult teren pentru ganduri negative, pesimiste, sa va afundati si mai mult in starea negativa. Nu o sa o va puteti reprima emotiile la nesfarsit, asa ca de ce sa traiti clipe negre cand puteti in schimb sa va eliberati sufletul? Ca rezultat, va veti putea controla mai bine emotiile, ceea ce va va da o extraordinara stare de calm.
Indiferent de motivele pe care le aveti sa fiti deprimati, incercati sa fiti constienti de faptul ca voi si numai voi puteti sa puneti stop.
Urmatorul pas este recunostinta. Fiti recunoscatori pentru tot ce aveti, ceea ce sunteti, pentru oamenii care ii iubiti, va iubesc si fac parte din viata voastra si pentru orice altceva simtiti. Prin recunostinta atrageti si mai mult din ceea ce aveti si capatati si un deosebit calm interior. Oamenii recunoscatori atrag numai lucruri bune (si de obicei se intampla foarte repede :D ).
Dupa ce va umpleti sufletul de recunostinta, ati reusit sa va schimbati pesimismul in optimism. Felicitari :D Acum va puteti folosi imaginatia in sens pozitiv, pentru a creea si a atrage tot ce doriti in viata voastra.
Si acum, cateva "ajutoare" care pot face minuni atunci cand avem moralul mai scazut:
- aromaterapia : ulei esential de musetel, lavanda sau trandafir induc o stare de calm, de relaxare profunda
Va puteti face acasa si un "Ulei Antidepresie". Pentru acesta amestecati:
-10 picaturi ulei de ylang ylang
-20 picaturi ulei de rozmarin
-30 picaturi ulei de salvie
-250 ml de ulei migdale dulci
- cromoterapia : purtati ceva galben sau portocaliu sau priviti ceva care sa aiba aceste culori
- hrana ajuta si ea : consumati o tableta sau doua de ciocolata neagra. Aceasta mareste nivelul de serotonina din organism si induce o stare emotionala de bine.
Sa nu mai pierdem nici o zi in depresie! Sa fim cu zambetul pe buze si sa ne folosim infinita putere interioara pe care o avem cu totii!


vineri, 12 iunie 2015

Despre corpul uman


Unele lucruri, probabil mai putin stiute despre corpul uman:
- In timp ce cititi aceasta propozitie, 50 000 de celule din corpul vostru mor si sunt inlocuite cu altele
- Intr-o singura ora, inima produce echivalentul energiei necesare cat pentru a ridica o tona de greutate
- Oamenii de stiinta au identificat si numarat peste 500 de functii diferite ale ficatului
- Atunci cand va incruntati, folositi in medie 43 de muschi pentru a o face, iar atunci cand zambiti, folositi doar 17
- Creierul uman produce intr-o singura zi mai multa energie decat toate telefoanele din lume puse laolalta
- Corpul nostru se regenereaza constant: la fiecare 3 luni, sistemul osos, iar la fiecare luna, pielea. Teoretic, putem incetini substantial procesul de imbatranire
- Dupa ce petreceti cateva ore in fata calculatorului, uitati-va la o foaie alba de hartie; adesea vi se va parea roz
- Unghia care creste cel mai repede este cea a degetului mijlociu
- Cu cat e mai rece in camera in care dormim, cu atat cresc sansele ca in acea noapte sa avem un vis neplacut
- In fiecare secunda, corpul nostru ucide si creeaza 15 milioane de celule rosii sangvine
- Parul femeilor este cu jumatate mai subtire decat cel al barbatilor
- In medie, visul uman dureaza doar 2 - 3 secunde
- Nasul este propriul nostru aer conditionat: incalzeste aerul rece, raceste aerul cald si filtreaza impuritatile
- Atunci cand ne odihnim, respiram intre 12 - 15 ori pe minut
- Ochii pot procesa in jur de 36 000 de biti in fiecare ora
- Gustul este cel mai slab dintre simturi
- Urechea poate distinge dintre sute de mii de sunete diferite
- Copiii cresc mai repede in perioada primaverii
- Impulsurile nervoase dinspre si catre creier calatoresc prin corp cu 274 km/ora
- Marul lui Adam se numeste de fapt cartilaj tiroidian
- Este nevoie de interactiunea a 72 de muschi pentru a putea vorbi
- Atunci cand radem, ne intarim de 2 ori mai mult sistemul imunitar (pe langa faptul ca reducem semnificativ si stresul)
- Creierul este mai activ in timpul noptii decat in timpul zilei
- Limba umana are in jur de 3 000 papile gustative
- Sangele trece prin cele aproximativ 96 500 km de vase sangvine din tot corpul
- Cand atingem ceva, trimitem un semnal creierului cu o viteza de 124 km/ora
- Bacteria E.coli, care se gaseste in intestin ne ajuta sa digeram legumele verzi si fasolea si tot aceeasi bacterie produce vitamina K esentiala in coagularea sangelui. Daca nu am avea deloc aceasta bacterie, practic la cea mai mica taietura am sangera pana la sfarsit (deci e o bacterie esentiala pentru intestin)
- Clipim in jur de 10 000 000 de ori pe an
- Coapsele sunt mai dure decat betonul
- Avem peste 600 de muschi in corp
- Fetusul isi formeaza amprentele degetelor in primul trimestru de sarcina (11 -12 saptamani)
- Simtul nostru tactil este mai rafinat decat orice alt dispozitiv care a fost conceput