sâmbătă, 16 mai 2015

Despre increderea in sine


Increderea in sine este vitala in toate lucrurile care le intreprindem. Ce este ea de fapt? Este ceea ce simtim despre noi insine, cat de valorosi ne consideram si de asemenea cat de mult simtim ca valoram in ochii celorlalti.
Lipsa ei ne afecteaza deciziile, prieteniile, relatiile amoroase, succesul, comportamentul deci intr-un cuvant ne afecteaza toata VIATA.
De regula, increderea in sine ne este afectata cel mai mult din motivul ca tindem sa ne comparam prea mult sau prea des cu ceilalti; suntem prea atenti la reusitele lor, ni se pare ca nu au defecte, ni se par mai puternici si multe altele.
Stim ca ne este afectata atunci cand ne surprindem adesea avand atitudine de "nu voi reusi, nu pot, nu sunt suficient de bun(a) (...)". Sunt si o serie de "simptome" care indica lipsa de incredere in sine...
- ne simtim obositi in mare parte a timpului
- privim mereu partea rea a lucrurilor
- nu putem accepta un compliment chiar daca ni se pare si este sincer
- ne simtim nefericiti chiar si cand nu exista nici un motiv
- ne vine foarte greu sa ne iertam propriile greseli
..si de efecte dovedite:
- dificultate foarte mare de a avea incredere chiar si in cei care merita
- tendinte permanente de auto critica
- renuntarea la propriile vise, dorinte
Cand simtim ca ne cam paleste increderea in propria persoana, ne-o recapatam cel mai simplu si radical prin atitudinea de "pot!"
Iubiti-va mereu propria persoana, cu tot cu calitati si defecte; acceptati-va greselile si incercati sa nu va comparati cu alte persoane(cel putin nu prea des si nu prea profund).
Incercati sa vedeti intotdeauna partea pozitiva a unui lucru si sa aveti o mentalitate optimista indiferent de situatia de moment sau de orice esec.
Nu va desconsiderati pentru absolut nimeni si nimic caci daca voi o faceti, daca voi considerati ca nu sunteti suficient de buni sau de valorosi, asa o vor face si altii fata de voi.
Este si un citat celebru de Eleanor Roosevelt: "Nimeni nu te poate face sa te simti inferior fara consimtamantul tau"; asadar, asta trebuie sa aveti mereu in minte atunci cand simtiti ca va scade increderea in sine: cum va percepeti si ce transmiteti celorlalti este direct proportional cu felul cum va percep ceilalti.
Ce pierdem cand nu o avem? Cu siguranta o viata mai buna decat cea in momentul in care nu credem suficient in noi! Si ce castigam de pe urma increderii in sine? Puterea interioara de a ne implini visele!
Un mod prin care putem simti instant un boost de incredere in sine este sa scriem pentru fiecare litera a prenumelui nostru (sau daca nu, trasatura respectiva sa contina litera din prenumele vostru) cate o trasatura personala pozitiva. Scrieti-va prenumele vertical pe o foaie de hartie si incercati sa o faceti cand simtiti lipsa de incredere in propria persoana. Efectele sunt instante ;)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu